Svarta Kattens Forum Forum Index Svarta Kattens Forum

 
 FAQFAQ   SökSök   AnvändarlistaAnvändarlista   AnvändargrupperAnvändargrupper   RegistreraRegistrera 
 ProfilProfil   Logga in för att se dina privata meddelandenLogga in för att se dina privata meddelanden   Logga inLogga in 

Politiskt obunden förening
Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
 
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Svarta Kattens Forum Forum Index -> Allmänt
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
-------------------------
Boende under celoenbordet


Blev Medlem: 06 Okt 2003
Inlägg: 2040

InläggSkrivet: Mån Sep 22, 2008 8:18 am    Ämne: Politiskt obunden förening Citera

Från sidan http://www.spelkalender.se/kalendariumvisa.cgi?200809212141028317

"Ort: Ystad
Hemsida: Inge för tilfället
Kontaktpersoner: Sebastian
Sista anmälning: I god tid, 0 kr
Senast uppdaterat: 2008-09-21, 23:27

Hej mitt namn är Sebbe och jag har lajvat i 3-4 år. I min tid som lajvare har jag lajvat för det mesta i Danmark där jag har varit med i en kampanj och varit med i 3 lajv. När jag började lajva inspirerade jag mina polare i sverige till att lajva och dom började direct och så började vi smålajva utanför i ett litet område (vilket var ett skitområde nu tycker jag, jävligt dåligt val), och vi började fundera på att starta en förening, men vi blev för naiva, så det projektet blev struket. En efter en slutade, jag var bland annat den förste som slutade för att jag fattade att alla som var med var skitdåliga lajvare. Orsak? Dom la inte så mycket tid på deras utrustning och Roller vilket gjorde Våra lajv svintråkiga(tycker jag). Faktum är, jag var den ända som tyckte det var dötrist, det var ju inget riktigt lajv! Det var inget Lajv, det var en jäkla barnlek. Jag slutade att vara med pågrund av allt det barnsliga som dom höll på med. Vad var det som var så Barnsligt? Jo, dom ville bara se ut som alver och orker och slåss med trävapen, så nördigt. Av alla som lajvade så var jag den enda som överhuvudtaget kunde lajva(nu vill inte jag vara kaxig eller så, för det är jag sällan, jag säger inte att jag är världens bästa lajvare, jag säger bara att jag är mer erfaren och mer medveten om vad lajv är för nåt jämnfört med dom). På mitt andra lajv tog jag med tre av dom, men det blev fullständigt ödelagt för dom, just för att dom inte la så mycket tid på deras Karaktärer och så förstod det inte danska, ett jävligt dålig val för deras första riktiga lajv. Nu har alla av mina kopisar slutat lajva, utom två. Men jag gav inte upp med att lajva och jag ska börja lajva i Sverige (planerat lajv är Etridien om det blir nåt nästa år) och tänkte ta upp projektet med föreningen igen, men jag vill inte ha med den ene, eftersom han är väldigt omogen för tillfället och han tror att han kan hantera en förening, men det tror inte jag dock för att han inte har fattat innebörden med lajv. Den andre är inte säker om han kan klara av det, så jag låter han va. Jag antar att det blev ett litet nederlag för mig, men jag ger mig inte, jag vill göra det här! Hjälp mig någon! Någon som tycker att vi behöver mer lajv i Skåne, Maila mig och diskutera!

Jag söker alltså medlemmar till styrelsen, jag söker däremot lite äldre medlemmar, typ runt 14-25 år( jag är 15 år om ni vill veta). Föreningen ska vara inom Sveriges Roll och Konfilktspelsförbund (SVEROK). På mötet kommer vi att registrera föreningen på SVEROKs hemsida och forma bankkonto(vem som ska ha hand om bankkoden och sånt diskuteras på mötet), hemsida kommer kanske göras under dagen om någon av dom som kommer på mötet kan göra en hemsida. Ordförande, vise-ordförande, sekretare, revisor, kassör och webmaster kommer bestämmas på mötet.
Jag vill att vi ska vara minst 5 i Styrelsen, för att föreningen ska kunna hållas igång hela tiden och så att det inte står stilla.
När det gäller val om ordförande i styrelsen, så vill jag inte att nån av er tror att jag förväntar mig att jag blir ordförande direkt, för det blir jag inte, jag vill inte, det är därför jag försöker inspirera folk till den här iden, jag kommer vara med i styrelsen men jag vill inte vara överst.
Se mig inte som en unge som försöker vara vuxen, se mig som en person som verkligen vill göra något, gissa vad jag gör, jag bara sitter framför datorn hela dagarna, det är inte kul alls. Jag vill ut och göra det jag tycker är kul, mitt intresse, Lajv!

Tider: Inte bestämt ännu
Mötesplats: Inte bestämt ännu
Lokal: Mitt förråd(som ska bli en verkstad där man kan jobba med sin utrustning, skriva roller och förvara vapen som föreningen äger)
OBS!!! Ni komer säkert hacka på mig om att jag är Communist, vet ni vad jag bryr mig inte, men jag är ingen dålig person, jag har ingen respekt till vad Lennin och Stalin gjorde, så hata mig inte för det.

Inga racister eller nynazister är välkommna till mötet, detta kanske låter dumt och emot SVEROKs regel om att alla ska får vara med, men det är inte kul för folk som vill vara med och dom får inte det bara för att dom har en annan hudfärg eller religion. sorry

Det var allt tror jag, och kom ihåg att allt är bara för nöjets skull. MvH// Sebastian

PS, MSN: Communist_Sebbe_Eklund@hotmail.com
"

Detta tycker jag är fel och jag vill ta upp och diskutera detta.
Jag börjar känna att det blir mer och mer vanligt att man försöker frysa ute 'oliktänkande'. Tex så har det sedan senaste valet, skett många konstiga konstellationer bara för att man inte vill samarbeta med SD. Man sviker hellre sina ideal än man tar upp och diskuterar saker med dem. Ett parti som genom demokratiska medel har fått platser i ett demokratiskt forum.

Från sverok.se och deras vision:
"Sverok ska vara en organisation som är öppen för alla och en förebild för andra organisationer."
Från deras Vanliga frågor på samma sida:
"Måste vi låta vem som helst vara med i vår förening?

Ja. En Sverok-förening måste vara öppen för alla
"

Från Stadgar på samma sida:
"En Sverok-förening måste vara demokratiskt uppbyggd och öppen för alla som vill vara med"

Dessutom så står det inskrivet i SVEROKs stadgar, jag tror det är paragraf 5, att det ska vara obundet. Där med basta. Det finns alltså inget utrymme för tolkningar och åsikter som i exemplet ovan. Detta gäller självklart så länge som medlemmen inte missköter sig inom föreningens ramar. Tex försnillar pengar eller verkar odemokratiskt. Men man får INTE utesluta någon bara för att man inte tycker om dess åsikter.
Det finns en hel del högeråsikter som anser att man ska genomdriva dessa med demokratiska medel. Likaså som det finns de på vänsterkanten. Det finns på båda sidor starka åsikter om att kommunism såväl som nationalsocialism, aldrig kan genomdrivas utan väpnad process. Så där i ligger ingen som helst skillnad mellan de två enligt mig.

Vart jag vill komma? Jag vill dels yttra in åsikt i frågan där jag vill lysa på ett problem som nu gett sig till känna inom våra kretsar. Dels vill jag höra era tankar och åsikter i fråga.

Martin _ _
_________________
----------
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande
Tjalve
Inventarie


Blev Medlem: 22 Dec 2006
Inlägg: 253

InläggSkrivet: Mån Sep 22, 2008 9:20 am    Ämne: Re: Politiskt obunden förening Citera

MartinZ skrev:
Det finns på båda sidor starka åsikter om att kommunism såväl som nationalsocialism, aldrig kan genomdrivas utan väpnad process. Så där i ligger ingen som helst skillnad mellan de två enligt mig.


Jag kanske misstolkar, men det låter fel att dra högern och vänstern över samma kam enbart för att vissa delar av respektive är för en aggressiv politik.
Våld som metod är dessutom knappast förbehållet radikaler på ytterflankerna. Woodrow Wilson uppmande till krig för att göra världen säker för demokrati, Mannerheim lovade att inte stoppa svärdet i skidan förrän hela Karelen var finskt, vår beredskap var god och friheten, jämlikheten och broderskapet kom knappast till på fredlig väg.
Till och med buddistmunkar har tagit till vapen ibland.*

Min poäng är våld är ett maktmedel oavsett var någonstans du befinner dig på den politiska skalan och att man ska akta sig för att klumpa ihop folk från höger och vänster (och mitten) bara för att högljudda individer på bägge sidor förespråkar väpnad kamp.
(En fråga som dök upp i mitt, huvud, långt utanför ämnet, men kanske intressant ändå, är huruvida det är någon egentlig skillnad mellan att ta till vapen för att införa en demokrati i ett land och att försvara en demokrati. Gör det någon skillnad om man byter ut "demokrati" mot "kommunistregim" eller "fascistregim"?)

Eller menar du helt enkelt bara att man ska se extremhögern och extremvänster som vilka politiska fraktioner som helst, att man ska bortse från bråkstakarna på båda sidor stängslet? För det är ett tankesätt jag helt kan hålla med.

I övrigt håller jag dock med om att man ska följa SVEROKs stadgar i frågan. Väldigt ofta brukar dylika problem lösas ändå på andra sätt. Som ett exempel kan jag nämna en rollspelsförening jag var med och startade för en massa år sedan. Vi fick låna den lokala fritidsgården för att spela på villkoret att alla (som skötte sig och följde fritidsgårdens regler) fick vara med. Efter ett tag dök det upp en kille som hade ganska rastiska åsikter. Eftersom det sen tidigare fanns ganska många utlänningar i gruppen (en somalier (inte från systemet;)) ett par halvfinnar och en turk) så var personkemin inte den bästa. Killen slutade komma och vi andra kunde fokusera på vårt spelande.
*Hittade bland annat den här bilden när jag googlade på "monks fighting": http://detailsaresketchy.wordpress.com/2007/12/17/street-fighting-monks-cont/
Här är en annan intressant artikel: http://news.yahoo.com/s/csm/20080918/wl_csm/oactivists
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande
-------------------------
Boende under celoenbordet


Blev Medlem: 06 Okt 2003
Inlägg: 2040

InläggSkrivet: Mån Sep 22, 2008 10:31 am    Ämne: Citera

Tjalve skrev: "Eller menar du helt enkelt bara att man ska se extremhögern och extremvänster som vilka politiska fraktioner som helst, att man ska bortse från bråkstakarna på båda sidor stängslet? För det är ett tankesätt jag helt kan hålla med. "

Det är mer åt det hållet jag menar, ja. För mig är det egentligen skitsamma om det är höger eller vänster som ylar om väpnad kamp. Jag upplever ofta som att det vore mer OK att 'skjuta' extrem-höger än det är att 'skjuta' extrem-vänster. Som ett sådant exempel nämnar jag ofta hur AFA blivit. Det var inte meningen att det skulle bli så som det kom att bli. Jag drar mig särskilt till minnes en 'intervju' med en AFA-aktivist för en del år sedan. Aktivisten var på en 'demonstration' (tillika olovligen) och på god väg och springa efter nazister. Reportern frågar honom om varför han med väpnad kamp vill slå ner nazister. Han svarar i stil med att de (nazisterna) försöker tillgripa makt med odemokratiska medel såsom med våld. När reporten upplyser vederbörande om likheterna så blir objektet i fråga tyst, muttrar något och försvinner sedan joggandes mot nazisterna längre bort.

Att folk inte kan samarbeta, som i ditt exempel med mång-kulturella medlemmar, är egentligen inte så att säga ditt fel. Men möjligheten för nazisten ska finnas där. Han eller hon ska inte utestängas pga sin åsikt, religion etc. Sedan att vederbörande inte står ut att vara i samma rum som de andra, är en helt annan femma. Tex så skulle jag ha svårt att vara med en starkt kristen sammanslutning lajvare. Därför söker jag mig inte till dessa. Men om jag velat så skulle jag ha fått vara med. Det är där som är min poäng och tanke. Lite i stil med det klassiska sönderciterade uttrycket om att jag håller inte med om vad du säger, men jag skulle dö för din rätt att uttrycka den.

Sedan så anser jag att du missar lite vad det jag skrev innan det du citerar. Jag skrev också "Det finns en hel del högeråsikter som anser att man ska genomdriva dessa med demokratiska medel. Likaså som det finns de på vänsterkanten." Där jag försöker undvika just den första tolkningen du gör. Min mening är här att försöka åskådliggöra hela spektrat och att jag inte lägger något värde egentligen i åsikterna som uttrycks från höger eller vänster. Det enda jag egentligen är emot, är att genom odemokratiska medel verka för eller emot en åsikt.

Sedan så är det mycket riktigt ett fint dilemma det här med att försvara en demokrati med vapen. På ett sätt är det väldigt enkelt. Man är passiv som försvarare. Men det är här det roliga i det hela kommer upp, när man som USA anfaller i förebyggande syfte-försvar. En sorts aktivt försvar. I min mening är det skitsnack så det bara skriker om det. Ett försvar kan aldrig vara aktivt. Det måste vara passivt. Är man aktiv så är man också anfallare/aggressor. Det lika klassiska schack-citatet om att "anfall är bästa försvar" är också det lika motsägelsefullt. Men även där gör man klart att anfall är att inte sitta passiv. Passivitet i schack lönar sig väldigt sällan. Ungefär som att vara passiv under ett poker-parti.

MVZ
_________________
----------
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande
Gustav
Besökare


Blev Medlem: 17 Dec 2007
Inlägg: 29
Från: Göteborg

InläggSkrivet: Mån Sep 22, 2008 6:06 pm    Ämne: Citera

Jag tycker att killen som skrivit annonsen formulerat sig klantigt. Dock så tycker jag inte att det är fel att utesluta rasister eller nynazister för att skapa ett öppet klimat i en grupp.

Jag tycker definitivt inte att man kan likställa radikala socialister med nazister. Likheten finns i vissa fall i det att de bägge använder odemokratiska medel för att nå ut med sitt budskap eller föra sin politik. Dock så representerar alla rasister och nynazister till skillnad från "extremvänstern" en ideologi som i allra högsta grad är odemokratisk, uteslutande och i mina ögon vidrig.
Jag tycker också att jämförelsen med kristna är absurd. Kristna föreningar i Sverige förespråkar (mig veterligen) inte att ateister är mindre värda, eller förtjänar utvisning. Det gör nynazister, mot folk med annan etnisk bakgrund än den svenska. Klimatet en iranier får uppleva i en förening med nazistiska medlemmar är garanterat värre än vad du får uppleva med ett gäng kristna.

Vidare så undrar jag om du informerat killen om att du för diskussion om hans annons? Annars tycker jag att du ska göra det.

// Gustav
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande Skicka email
-------------------------
Boende under celoenbordet


Blev Medlem: 06 Okt 2003
Inlägg: 2040

InläggSkrivet: Mån Sep 22, 2008 6:38 pm    Ämne: Citera

Gustav; läs det jag skriver. Det jag skriver om kristna är att JAG, personligen, inte skulle trivas i en sådan kontext. Därför undviker jag sådana föreningar. Detsamma gäller för nazisten. Det är inte troligt att denna stannar kvar speciellt länge i en förening där det finns muslimer, judar, turkar, afrikaner och koreaner. Men den ska, och får inte, uteslutas pga sin åsikt! Lika lite som att jag som icke-kristen ska bli nekad tillträde bland en grupp starkt troende kristna. Parallellen är inte alls absurd.
Att du dessutom anser att det inte finns kristna som anser att ateister (jag är inte ateist, just for the record) är mindre värda, gör att jag känner att du inte alls är insatt i ämnet. Det finns gott om kristna som, kanske framförallt, anser att just ateister är mindre värda. Just för att dessa inte har någon andlighet alls.

Att säga att alla rasister är si eller så, är dock absurd. Rasister är som alla andra människor. Dvs det finns grader och nyanser även där. Det finns tex de rasister som anser att afrikaner gärna får vara afrikaner, men de har ingen plats i vårt samhälle. Medans det tex finns rasister som förespråkar att alla afrikaner ska skjutas eller gasas. Det är en för jävla stor skillnad mellan dessa två exempel. Jag har sett fullfjädrade rasister arbeta tillsammans med araber, men fortfarande varit av meningen att de är underlägsna och har inget här att göra.

Gustav skrev: "Klimatet en iranier får uppleva i en förening med nazistiska medlemmar är garanterat värre än vad du får uppleva med ett gäng kristna"
Det beror helt och hållet på nazisterna eller de kristna. Ett sådant uttalande är inte nyanserat.

Gällande ditt uttalande om att odemokratiska metoder gäller 100% så fort man blir nazist men minsann inte alls om man 'bara' är extremvänster, visar också det på mycket okunskap. Jag har sett mängder med extremvänster som inte drar sig för att ha slå ner folk. Gå marschen i Salem eller marschen den 30 november så får du se att så inte alls är fallet. Jag har varit där. Har du?

"Vidare så undrar jag om du informerat killen om att du för diskussion om hans annons? Annars tycker jag att du ska göra det. "

Nej, det har jag inte. Men jag informerar inte iheller Svensk Film om att jag diskuterar deras filmer, eller Galten om att jag snackar om deras lajv.
Om jag diskuterat just hans annons, vilket jag de facto inte gör eller har för avsikt, så hade jag funderat på det. Min avsikt är att diskutera fenomenet och sedan illustrera detta. Där i ligger en avsevärd skillnad som jag kan förstå att inte alla uppfattar.

Men din åsikt är ändå intressant. Du anser alltså att vissa åsikter ska begränsas. Varför då?

MVZ
_________________
----------
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande
Anneli
Inventarie


Blev Medlem: 08 Maj 2007
Inlägg: 221
Från: Huddinge

InläggSkrivet: Mån Sep 22, 2008 6:41 pm    Ämne: Citera

Inom Sverok dyker det upp frågor och diskussioner kring begreppet politisk obundenhet väldigt ofta. Oftast är det i frågor som om huruvida förbundet får gå ut och uttala sig exempelvis för jämställdhet eller emot rasism, eftersom vi är politiskt obundna. Där hänvisas det i regel till att det står "politiskt obundet" i stadgarna och inte "opolitiskt". Vi har också haft en ganska infekterad diskussion igång ett tag, om huruvida det är acceptabelt att demonstrera i Sveroktröja, o.s.v.

Det där är frågor som är ganska omdebatterade, däremot så är, såvitt jag uppfattar det, Sverok ganska tydliga i frågan som Martin tar upp. Det är inte okej att utesluta medlemmar ur en förening på grund av deras politiska eller religiösa värderingar (och eftersom Sverok ska följa demokratiska principer är det inte okej att sluta ut folk på grund av ex. kön, handikapp, ålder eller sexuell läggning heller).

Medlemmarnas personliga åsikter är inte föreningens, det är viktigt att hålla isär. Sverok ska inte förknippas varken med Lasses rasism, Annas kommunism eller Åkes folkpartism. Och om det ska hållas isär, så är inte medlemmarnas privata åsikter någon angelägenhet för föreningen eller Sverok heller. Det är inte grund för att utesluta någon medlem.
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande Skicka email MSN Messenger
-------------------------
Boende under celoenbordet


Blev Medlem: 06 Okt 2003
Inlägg: 2040

InläggSkrivet: Mån Sep 22, 2008 7:31 pm    Ämne: Citera

Annelie: vilket egentligen borde innebära att det är OK att i samma föreningströja stå och demonstrera på var sin sida av staketet?

Med politisk obundenhet avses väl egentligen partipolitik och inte politik generellt som tex jämställdhetspolitik, eller hur? Det känns lite som hårklyveri på ett sätt, men på ett annat sätt så är det en skillnad.

Till syvende och sist så håller jag helt med om att SVEROK handlar om att främja spel. Oavsett om jag anser att kvinnor är här för att tjäna männen, om jag offrar getter till Satan eller för en väpnad kamp för att tillsätta Mona Sahlin som regent över Svea Rike.
Skillnaden ligger i, enligt mig, att detta (med att främja spel) lättast görs med gelikar. Men det är en helt annan femma och handlar om praktiskt genomförande.

MVZ
_________________
----------
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande
Silver
Inventarie


Blev Medlem: 18 Jan 2007
Inlägg: 209

InläggSkrivet: Tis Sep 23, 2008 1:28 am    Ämne: Citera

Men även om man inte får utesluta någon från en förening på grund av personens politiska åsikter så kan man väl ha en regel om att man inte får trakassera andra medlemmar, och säga att någon som bryter mot den regeln kan komma att bli utkickad ur föreningen.

Om vi har en förening där vi har en masa invandrare och sedan kommer en fanatisk rasist som tycker att alla som inte är svenskar ska skjutas och går med i föreningen så är det inga problem. Om nykomligen däremot börjar säga det till andra medlemmar så handlar det inte längre om en politisk åsikt utan om trakasserier.

Sådana här diskussioner hamnar ofta bland sådant som att man måste släppa in nazister, och rasister i sina grupper, men det gäller ju åt andra hållet också. Om rasisten eller nazister kräver att andra inte ska få vara i gruppen, eller startar bråk så är det ju den personen som gör fel. Om personen känner att hen inte får vara med eftersom hen inte håller med om deras personliga åsikter (eller religion eller hudfärg) så är det inte föreningen som kommer ivägen.

Jag har haft med både rasister och utlännigar i lajvgrupper, visserligen inte Sverok-anslutna, och det har inte varit några problem, kan nämnas.
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande MSN Messenger
-------------------------
Boende under celoenbordet


Blev Medlem: 06 Okt 2003
Inlägg: 2040

InläggSkrivet: Tis Sep 23, 2008 6:50 am    Ämne: Citera

Silver; helt rätt och riktigt. Men det är en annan femma än att stoppa djävulen innan han kommer över bron. I exemplet ovan, och vad jag anser blir allt mer vanligt, så försöker man stoppa detta innan Problemet kommer in i etablissemanget.
Men även samarbetsproblem är svårt att ha som anledning för uteslutande ur en förening. Oftast så accepteras exempelstadgar från SVEROK och då kan man bara bli utesluten om man allvarligt skadar föreningen. Detta ska dessutom bestämmas på ett årsmöte.

Trakasserier av föreningens medlemmar skulle jag helt klart kunna avstänga någon för. Må så vara om dessa är mobbing, sexuella, rasistiska eller religösa. Man ska kunna känna sig trygg i min förening.

MVZ
_________________
----------
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande
Gustav
Besökare


Blev Medlem: 17 Dec 2007
Inlägg: 29
Från: Göteborg

InläggSkrivet: Tis Sep 23, 2008 11:48 am    Ämne: Citera

MartinZ skrev:
Gustav; läs det jag skriver. Det jag skriver om kristna är att JAG, personligen, inte skulle trivas i en sådan kontext. Därför undviker jag sådana föreningar. Detsamma gäller för nazisten. Det är inte troligt att denna stannar kvar speciellt länge i en förening där det finns muslimer, judar, turkar, afrikaner och koreaner. Men den ska, och får inte, uteslutas pga sin åsikt! Lika lite som att jag som icke-kristen ska bli nekad tillträde bland en grupp starkt troende kristna. Parallellen är inte alls absurd.
Att du dessutom anser att det inte finns kristna som anser att ateister (jag är inte ateist, just for the record) är mindre värda, gör att jag känner att du inte alls är insatt i ämnet. Det finns gott om kristna som, kanske framförallt, anser att just ateister är mindre värda. Just för att dessa inte har någon andlighet alls.

Att säga att alla rasister är si eller så, är dock absurd. Rasister är som alla andra människor. Dvs det finns grader och nyanser även där. Det finns tex de rasister som anser att afrikaner gärna får vara afrikaner, men de har ingen plats i vårt samhälle. Medans det tex finns rasister som förespråkar att alla afrikaner ska skjutas eller gasas. Det är en för jävla stor skillnad mellan dessa två exempel. Jag har sett fullfjädrade rasister arbeta tillsammans med araber, men fortfarande varit av meningen att de är underlägsna och har inget här att göra.

Gustav skrev: "Klimatet en iranier får uppleva i en förening med nazistiska medlemmar är garanterat värre än vad du får uppleva med ett gäng kristna"
Det beror helt och hållet på nazisterna eller de kristna. Ett sådant uttalande är inte nyanserat.

Gällande ditt uttalande om att odemokratiska metoder gäller 100% så fort man blir nazist men minsann inte alls om man 'bara' är extremvänster, visar också det på mycket okunskap. Jag har sett mängder med extremvänster som inte drar sig för att ha slå ner folk. Gå marschen i Salem eller marschen den 30 november så får du se att så inte alls är fallet. Jag har varit där. Har du?

"Vidare så undrar jag om du informerat killen om att du för diskussion om hans annons? Annars tycker jag att du ska göra det. "

Nej, det har jag inte. Men jag informerar inte iheller Svensk Film om att jag diskuterar deras filmer, eller Galten om att jag snackar om deras lajv.
Om jag diskuterat just hans annons, vilket jag de facto inte gör eller har för avsikt, så hade jag funderat på det. Min avsikt är att diskutera fenomenet och sedan illustrera detta. Där i ligger en avsevärd skillnad som jag kan förstå att inte alla uppfattar.

Men din åsikt är ändå intressant. Du anser alltså att vissa åsikter ska begränsas. Varför då?

MVZ


Martin. Rent personligt, tycker jag att din argumenationteknik inte gagnar en diskussion. Jag är inte intresserad av att undersöka vem som kan underminera den andres kunskapsnivå mest. Inte heller att lägga ord i mun på den andre eller att vränga argument och vinna poänger.
När du t ex skriver: "Gällande ditt uttalande om att odemokratiska metoder gäller 100% så fort man blir nazist men minsann inte alls om man 'bara' är extremvänster, visar också det på mycket okunskap." så stämmer inte det alls med vad jag skrev, detta avslutar du med att säga att jag är okunnig. Vad du vill åstadkomma för framsteg i debatten med sådant beteende vet jag inte, jag tycker dock att det är olustigt och framförallt destruktivt för ett bra diskussionsklimat.
Så uppfattar jag ditt inlägg, det är mycket möjligt att mitt inlägg uppfattades aggressivt av dig och att det är därför du svarar som du gör. I sådana fall ber jag om ursäkt.

Nu kort om varför jag tycker som jag gör...

Min personliga övetygelse är att nazism och rasism är odemokratiska i både sin ideologi och i politik. En demokratiskt vald nazist kan inte verka demokratiskt eller i förening med en jämlik människosyn, anser jag.

Det kan man ha olika uppfattning om. Dock så ser jag en problematik i rasism/nazism som likväl finns hos t ex homofober och misogynister.
Rent generellt kan en socialdemokrat och en moderat ingå i samma förening utan problem. Möjligheten de har är att lämna sina åsikter vid dörren och sedan bara vara medmänniskor. Detta beror på att de har samma uppfattning om alla människors lika värde.
En nazist, rasist*, homofob eller misogynist har inte den uppfattningen. Vidare så ligger skillnaden i att en somalier kan inte lämna sin hudfärg vid dörren, en kvinna sitt kön eller en homosexuell sin sexuella läggning.
Därför, anser jag, att en miljö som ska vara välkomnande och öppen för alla inte är möjlig. Inte i ett samhälle där vissa av biologiska och rasistiska anledningar anser sig vara bättre än andra.

Detta är min övertygelse. Anser du, Martin, att den grundar sig i okunnighet så är det din rätt. Jag har mött många nazister och rasister, bland annat i Salem, eftersom du undrade. Det handlar i mina ögon inte om politik eller stadgar, den handlar om grundläggande människosyn.

*Jag är medveten om att vissa rasister och nationalister påstår att de anser utlänningar vara lika värda men hör hemma i sina egna länder. När ämnet handlar om föreningar i Sverige blir dock människosynen den samma, dvs icke jämlik.

// Gustav
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande Skicka email
-------------------------
Boende under celoenbordet


Blev Medlem: 06 Okt 2003
Inlägg: 2040

InläggSkrivet: Tis Sep 23, 2008 12:10 pm    Ämne: Citera

Gustav skrev: "det är mycket möjligt att mitt inlägg uppfattades aggressivt av dig och att det är därför du svarar som du gör. I sådana fall ber jag om ursäkt."

Det gjorde det och ursäkten är tagen. Tack för den möjligheten och jag erbjuder detsamma tillbaka.

Jag läser vidare och förstår vad du menar. Det är egentligen samma åsikt som jag har gällande rasism etc. Men... om vi stänger dessa ute, så sjunker vi. Inte alls till samma nivå, men vi blir lite sämre människor. Dessutom så får de ett grepp att klamra sig fast vid. Det blir en förstärkning av ett redan tidigare etablerat utanförskap. Ett utanförskap som allt ifrån invandrare till kriminella känner. Om man redan är dömd på förhand så finns det ingen anledning att bättra sig. Det är där jag anser att vi ska föregå med gott exempel, vara den större människan samt visa att det finns ett alternativ. Det gör vi inte om vi aldrig ger dessa människor en chans. Om man så vinner en av 1000000 så är det värt det.

MVZ
_________________
----------
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande
Lasse C
Forumsfarfar


Blev Medlem: 25 Feb 2004
Inlägg: 430
Från: Vänersborg

InläggSkrivet: Tis Sep 23, 2008 1:09 pm    Ämne: Citera

Jag anser att Martin Z har i sak rätt. Eftersom jag är föreningsmänniska sedan många år (har bl a varit med vid startandet av förening vid ett par tillfällen) har jag varit inne i det här mer än en gång.

Nu har jag inte paragraferna på mina fem fingrar längre, men jag vill minnas att det i de lagar som reglerar ideella föreningar (bl a om de skall slippa betala skatt på pengar som kommer in, etc) sägs mycket klart att en ideell förening skall vara öppen för alla. Den egentligen enda möjligheten man har att vägra någon medlemskap/utesluta någon är om vederbörande klart bryter mot föreningens stadgar eller uppenbart skadar föreningen och/eller motarbetar dess syfte.

Teoretiskt skulle man kanske kunna skriva en lajvförenings stadgar så att man blockerar nazister och fascister - men jag har aningen svårt att se hur det skulle kunna förenas med ett krav på politisk obundenhet.

Vi får också se till sammanhang och syfte: Låt oss föreställa oss att någon faktiskt har nazistiska åsikter och är lajvintresserad. I alla lajvsammanhang och i all sin kontakt med föreningen visar hen dock inget av detta, utan agerar helt klanderfritt. Är åsikterna trots det skäl nog till avvisning?

För att klargöra så har jag inget till övers för nazister, rasister och fascister. (Jag anser att om deras åsikter är svaret så måste frågan vara rent OHYGGLIGT dum!) Å andra sidan är AFA, så som de ofta framtonar, om möjligt ännu dummare; de verkar ju inte ens ha en egen ideologi, de är bara anti de andra... Rolling Eyes

Hur som haver: Oavsett vilka moraliska aspekter man lägger på det finns det alltså både regler och praxis som styr att man inte FÅR neka någon medlemskap i en ideell förening (oavsett syfte) så länge vederbörande följer föreningens stadgar och syfte.

Lasse C
_________________
Priset för skicklighet är ständig övning.
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande Skicka email Besök användarens hemsida
Fingon
Boende under celoenbordet


Blev Medlem: 10 Apr 2005
Inlägg: 478

InläggSkrivet: Tis Sep 23, 2008 10:22 pm    Ämne: Citera

Som sagt, i det här fallet verkar ju Sverok vara tydliga med vad som gäller. Och självfallet får ingen i föreningen syssla med att trakassera andra människor under föreningsaktiviteter, oavsett om det beror på kön, hudfärg eller vilken färg personen har på strumporna, så den biten löser ju sig i vilket fall som helst.

Dvs, en rasist som inte ger uttryck för sina rasistiska åsikter under föreningsaktiviteter är ju egentligen inte värre än något annat. Skillnaden är väl just att så fort personen ifråga börjar lägga fram sina åsikter så blir ju detta mer eller mindre omedelbart en kränkning/ett angrepp på andra människor enbart baserat på deras härkomst och/eller hudfärg, vilket är viss skillnad mot om t.ex. en moderat eller vänsterpartist yttrar sina politiska åsikter (vi har båda sorterna i min förening, och visst kan det bli vilda diskussioner, men inte riktigt på samma liv-och-död-nivå..).


Personligen ser jag hela den nynazistiska rörelsen på grund av sin form som ett hot mot mig, många av mina vänner, invandrare, homosexuella och kanske framför allt hela arbetarrörelsen och demokratin. På grund av detta har jag väldigt svårt att se hur personer som är öppna med dessa åsikter skulle kunna delta i föreningsaktiviterna. Även om övre demokratiska instanser (t.ex. staten, men i det här fallet Sverok) anser att alla får vara med och leka så kan inte jag (och troligen många andra vanliga föreningsmedlemmar) tänka mig att umgås med uttalade nynazister eller rasister, oavsett om det är i en förening eller någon annanstans. Jag smörjer inte in mig med bajs på fritiden heller för den delen. Så enkelt är det.
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande Skicka email
Lasse C
Forumsfarfar


Blev Medlem: 25 Feb 2004
Inlägg: 430
Från: Vänersborg

InläggSkrivet: Ons Sep 24, 2008 7:48 am    Ämne: Citera

Fingon skrev:
Även om övre demokratiska instanser (t.ex. staten, men i det här fallet Sverok) anser att alla får vara med och leka så kan inte jag (och troligen många andra vanliga föreningsmedlemmar) tänka mig att umgås med uttalade nynazister eller rasister, oavsett om det är i en förening eller någon annanstans.


Ja, jag håller nog med på det hela taget. Så länge åsikterna inte vädras behöver jag inte ens få veta, men om jag får reda på att en person har nazistiska åsikter kommer jag att ha mycket svårt att känna mig bekväm i hens sällskap. Om möjligt undviker jag det sällskapet. Samtidigt så får jag inte hindra henom från att vara med i föreningen så länge hen följer "spelreglerna"! Dock skall sägas: Jag kommer att bevaka henom, och första formella felsteg så kommer jag att driva det!

Om det är klart uttalat att föreningen skall vara politiskt/religiöst obunden och någon (alltså inte bara "nassar") använder den som forum för att sprida sina åsikter så får Evil or Very Mad ta bofinken!

Oavsett om vi gillar det eller inte så finns det vissa spelregler, och dem får vi följa.

Lasse C

Som ett litet PS vill jag dock citera Noam Chomsky: "Om vi inte tror på yttrandefrihet för människor som vi föraktar, tror vi inte på den alls."
_________________
Priset för skicklighet är ständig övning.


Senast ändrad av Lasse C den Ons Sep 24, 2008 10:38 am, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande Skicka email Besök användarens hemsida
Gustav
Besökare


Blev Medlem: 17 Dec 2007
Inlägg: 29
Från: Göteborg

InläggSkrivet: Ons Sep 24, 2008 9:01 am    Ämne: Citera

Angående yttrandefrihet;

Jag är helt och hållet för att nynazister och rasister ska få demonstrera, skapa internetsidor samt representeras i media.
Jag är dock inte fullt lika övertygad om det är rätt att släppa in nazistiska partier i skolor för att propagera, eller som jag nämnt, låta dem fritt delta i föreningar. Detta beror kort och gott på vad jag skrev om en jämlik människosyn. Anser man inte att alla människor är lika värda ska man få säga det, men inte fritt vistas i miljöer där jämlik människosyn är ett krav.

Angående Sverok-föreningar så är jag medveten om vad stadgarna säger. Detta redogör MartinZ tydligt vid trådens startande.
Vad jag skriver är vad som eftersöks i samma inlägg, mina tankar och åsikter.
Om en nazistiskt ansluten person skulle ansluta sig till den Sverok-förening jag är medlem i skulle jag hoppa av föreningen. Hade jag varit ordförande för en mindre förening hade jag inte låtit personen i fråga ansluta sig, alternativt hoppa av om jag blev nedröstad.

På samma sätt visar jag öppet min avsky för nazister vid motdemonstrationer, diskussioner på internet och, när jag kan, i media.

// Gustav
Till överst på sidan
Visa användar profil Skicka privat meddelande Skicka email
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Svarta Kattens Forum Forum Index -> Allmänt Alla tider är GMT + 1 Timme
Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Sida 1 av 3

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group